Selecteer een pagina

Toekomst .tv-domein op lange termijn onzeker

Bron: SIDN

Stuk.tv, tikkie.me: het zijn allemaal bekende domeinnamen bij Nederlandse internetgebruikers. Die gebruikers staan echter zelden stil bij de herkomst van de gebruikte extensies (zoals .tv en .me). Sterker nog: vaak zijn ook de eigenaren van de website zich er ook nauwelijks van bewust bij welk land de gekozen internetextensie eigenlijk bij hoort. De website functioneert toch? Bij eventuele risico’s die kleven aan dergelijke ‘exotische’ internetextensies staan ze meestal niet stil. Toch zijn die er wel degelijk, zo blijkt uit recente ontwikkelingen rond .tv. ICANN, de overkoepelende organisatie die gaat over de uitgifte van de internetdomeinen, publiceerde afgelopen week een nieuw beleidsstuk. Hierin stelt de organisatie dat het eventueel verdwijnen van Tuvalu onder de zeespiegel betekent dat ook de ccTLD zal verdwijnen.

.tv voorbeeld van generiek gebruikt landendomein
.tv is het landendomein dat bij een piepklein eilandstaatje in de Grote Oceaan hoort, genaamd Tuvalu. Een eiland dat op zijn hoogste punt niet meer dan 2 meter boven de huidige zeespiegel ligt. Tuvalu verkocht de rechten op haar domein in 2000 voor $ 50 miljoen aan Verisign, het bedrijf achter onder meer het .com-domein. .tv is sindsdien wereldwijd verkrijgbaar, meestal zonder dat Tuvalu genoemd wordt. Het is niet het enige domein dat op die manier gebruikt wordt. Ook .nu (Niue), .tk (Tokelau) en .me (Montenegro) worden vooral buiten het eigen land geregistreerd.

Misstanden en onzekerheden
Maar die onwetendheid van website-eigenaren heeft een keerzijde. Want wat als de regering van zo’n land de rechten op het domein terug wil? Of het land verdwijnt, bijvoorbeeld als gevolg van oorlogen. Neem de oorlog op de Balkan. Het internetdomein .yu van voormalig Joegoslavië bestaat als gevolg hiervan sinds 2010 niet meer. Eerder dit jaar berichtten wij al over de inwoners van Niue (.nu) die hun domein terug willen. Inmiddels kan Tuvalu daaraan toegevoegd worden, want dat land dreigt door klimaatverandering letterlijk te verdwijnen. De vraag die internationaal gesteld werd: betekent het verdwijnen van Tuvalu ook het verdwijnen van .tv? Ja, zo lijkt het nu.

Verdwijnen land is verdwijnen extensie
ICANN gaf afgelopen week antwoord op de vraag wat er moet gebeuren als een (eiland)staat verdwijnt, maar de websites van het de bij het land behorende extensie nog bestaan. Tuvalu wordt daarbij niet bij naam genoemd, maar de case is overduidelijk. Evenals het antwoord van ICANN:

“If the code element (the country) is removed, the ccTLD is eligible for Retirement. Reason for removal is not of relevance.”

In andere woorden: wanneer Tuvalu verdwijnt, verdwijnt .tv.

Achter een domein schuilt een land
De case illustreert eens te meer waarom het belangrijk is te weten waar je domeinnaam vandaan komt. Niet alleen om zakelijke, maar ook om morele redenen. Want de reacties in de domeinnamenwereld op deze case waren vooral gericht op de websitehouders. Zij lijken weinig oog te hebben voor de tragiek van het verdwijnen van een volledige eilandstaat met 9.000 inwoners. Net als dat de gebruikers van een bit.ly url-shortener niet altijd stil zullen staan bij de situatie in Libië en houders van een .ml-website bij die in Mali. Realiseer je: achter iedere website met een landendomein schuilt een echt land met echte mensen.

×

Maar u kunt ook mailen naar

support@hagehosting.nl

× Vragen? Start de chat!