Selecteer een pagina

Let op je oude websites, anderen doen het ook

Cybercriminelen hacken oude .nl-websites

Deze week werd bekend dat cybercriminelen oude .nl-websites hacken om illegale coronamedicijnen aan te bieden. Een verontrustend bericht natuurlijk, maar in lijn met vergelijkbare praktijken. Websites die voor bedrijven al lang geen waarde meer hebben, hebben dat voor cybercriminelen wel. De redenen? Backlinks, traffic en reputatie.

Al jaren strijden wij actief tegen nepwebwinkels en zo hebben we er al tienduizenden offline kunnen krijgen. Helaas komen er ook veel nieuwe bij. Daarvoor gebruiken cybercriminelen domeinnamen die niets met het product te maken hebben. Zo werd de website van een wijnhandel gebruikt voor de verkoop van nepsneakers. Dat er geen relatie is, hindert de criminelen niet: het gaat om de reputatie van de domeinnaam en de eigenaar. Bestaande websites en domeinnamen hebben vaak een bepaalde autoriteit in Google. Net als hun (vorige) eigenaren. Die laatste kunnen dan meteen als bliksemafleider fungeren.

Verouderde software

Cybercriminelen ontdekken deze sites en domeinnamen door op internet te zoeken naar backlinks en verouderde software met bekende beveiligingslekken. Hebben ze die gevonden, dan hacken ze die via de bekende kwetsbaarheid. Is er sprake van backlinks naar een al opgeheven domeinnaam? Dan registreren ze die en linken hem door naar een malafide webshop.

Tips om dit te voorkomen

Wat kun je als ondernemer doen om te voorkomen dat dit jou overkomt? Een paar tips gaven wij al eerder, maar belangrijk is dat je weet hoe je websites en domeinnamen die je niet meer gebruikt laat afvloeien. Daarbij is het volgende belangrijk:

  • Heb je de website niet meer nodig? Beperk je dan tot een domeinnaam en redirect die naar je nieuwe website. Of houdt de domeinnaam aan met een goedkoop abonnement zonder website, ook wel een parkeerabonnement genoemd.
  • Zorg dat links naar je verouderde site zoveel mogelijk verdwijnen. Hoe minder links hoe minder traffic, hoe minder interessant.
  • Heb je de website nog nodig, zorg dan wel dat je de gebruikte software (het cms) regelmatig update. Veel hosters bieden hier tools voor aan.
  • De domeinnaam opheffen of verkopen? Een wachtperiode maakt dat links en online reputatie vanzelf verminderen, waardoor de naam een minder interessant doelwit is.

Met deze tips voorkom je dat jouw bedrijf met dit soort misbruik in verband gebracht wordt.

Bron: SIDN

×

Maar u kunt ook mailen naar

support@hagehosting.nl

× Vragen? Start de chat!