Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

← Alle artikelen

Bij het instellen van een e-mailadres kan je kortweg gebruik maken van twee protocollen (POP3 en IMAP). Beide protocollen hebben voor- en nadelen, hieronder geven wij hier meer uitleg over.

POP3
Wanneer je e-mail ophaalt via POP3, dan haal je in feite de e-mail fysiek van de server af en plaats je deze lokaal op het apparaat waarmee je de e-mail leest.

Voordelen

 • De mailbox wordt iedere keer volledig opgehaald zodra je connectie maakt met de e-mailserver, de e-mailbox zal dus minder snel vollopen.
  Je hoeft niet altijd connectie te hebben met het internet om je e-mail te kunnen lezen.

 
Nadelen

 • Als het apparaat waarmee je de e-mail ophaalt kapot gaat, dan is de e-mail verloren (tenzij je een back-up hebt gemaakt).
  Als je via een ander apparaat (mobiele telefoon, tablet of computer) of webmail de e-mail ophaalt, dan kan het zijn dat je in het ene apparaat andere e-mail hebt staan dan bij het andere apparaat.

 
 
IMAP
Wanneer je e-mail ophaalt via IMAP, dan lees je de e-mail in feite direct van de server.

Voordelen

 • Als het apparaat waarmee je de e-mail ophaalt kapot gaat, dan blijft de mail op de server staan.
  Handig als je via een ander apparaat (mobiele telefoon, tablet of computer) of webmail de e-mail ophaalt, op alle apparaten staat dezelfde e-mail.

 
Nadelen
 

 • Je dient altijd connectie te hebben met internet om je e-mail te kunnen lezen.
  De mailbox wordt niet fysiek van de server afgehaald. Het schijfruimte gebruik zal dus toenemen wanneer je de e-mailbox niet regelmatig opschoont (e-mail verwijderen).
×

Maar u kunt ook mailen naar

support@hagehosting.nl

× Vragen? Start de chat!