Hoe kan ik SSH toegang krijgen?

← Alle artikelen

Bij Hage Hosting is de mogelijkheid geïntroduceerd om via SSH verbinding te maken met een webhostingpakket. Hiermee is het mogelijk om als de systeemgebruiker die bij jouw hostingpakket hoort commando’s rechtstreeks op de server uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor simpele beheertaken, zoals het verplaatsen, hernoemen of aanpassen van bestanden, of bijvoorbeeld de uitrol en het beheer van websites of applicaties aan de hand van git.

Voor resellers is SSH niet automatisch ingeschakeld. Echter begrijpen we dat hier mogelijk vraag naar is. Ben je dus een reseller bij Hage Hosting en wil je graag SSH gebruiken, dan kan je hiervoor contact opnemen met support@hagehosting.nl. We kunnen dit dan op verzoek inschakelen.

Vereisten
Om bij HageHosting SSH te kunnen gebruiken met een webhostingpakket zijn een tweetal zaken vereist. Zo moet je gebruik maken van een SSH client. Deze moet verbinden door middel van een geldige cryptografische sleutel.

SSH client
Er is een breed scala aan beschikbare clients. In principe zit hier geen restrictie op. Veelgebruikte clients zijn bijvoorbeeld PuTTY (Windows) of de standaard ingebouwde SSH-functionaliteit in de terminal voor macOS en Linux. In deze documentatie worden PuTTY (downloaden) en de terminal voor macOS / Linux als voorbeeld gehanteerd.

Private / public key genereren
Om via SSH te kunnen verbinden, moet de verbinding worden versleuteld. Dit gebeurt aan de hand van een private / public key paar, waarvan de public key op de server bij Hage Hosting wordt toegevoegd. De private key blijft altijd lokaal opgeslagen en wordt door de SSH client gebruikt. Het is belangrijk dat de private key ook echt privé blijft; deel deze nooit en sla het veilig op.